Inleiding Systeemtherapie
Systeemtherapie biedt praktische hulpmiddelen om reacties, interacties en relaties stap voor stap te veranderen. Systeemtherapie leert mensen op een bewuste manier met elkaar om te gaan, op een manier die echt haalbaar en/of passend is op dat moment. Systeemtherapie helpt mensen ( individuele cliënten, gezinnen, paren, teams en organisaties) hun veerkracht en eigen oplossingsvaardigheden te vergroten.
Tijdens de cursus Systeemtherapie NVRG leren systeemtherapeuten in spe, een groot aantal competenties die onder te verdelen zijn in twee groepen (die niet los van elkaar staan en naast elkaar gebruikt zullen worden):
Systemisch kijken:
- De samenhang te zien tussen alle invloeden en uitdagingen waar mensen samen voor staan (kennis)
- Onderzoeksmethoden gebruiken die verhelderen welke samenhang van factoren bijdraagt aan de huidige ervaren problemen en je in staat stellen een werkhypothese op te stellen (vaardigheden)
- Je zelf en het contact als instrument hanteren om te onderzoeken welke veranderingen wenselijk/haalbaar zijn (houding).
Systemisch handelen:
- Procesmatig werken (kennis)
- Systemische interventies doen en de behandelcontext organiseren (vaardigheden)
- Jezelf en het contact als instrument gebruiken om op basis van jouw reflecties, die feedback te geven, waarmee je verandering tracht te beïnvloeden (houding).
Systemisch kijken en handelen vormt de kern van de hele opleiding.